papieren veulens
Foto: © Gregor Servais

 

Biografie Hanneke van Eijken:

Hanneke van Eijken (1981) is dichter en jurist. Ze publiceerde in literaire tijdschriften (o.a. Tirade, Het Liegend Konijn, Deus ex Machina, De Poëziekrant). Hanneke stond op menig literair podium en droeg haar gedichten voor in het Concertgebouw, op de Nacht van de Poëzie en op festivals als Lowlands en De Parade.

Haar debuutbundel 'Papieren veulens' verscheen bij Uitgeverij Prometheus in het voorjaar van 2013 (3de druk). De bundel werd bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2015. Uit het juryrapport van de prijs: “De gedichten in Papieren veulens zijn zorgvuldig opgebouwd. Hoewel het een debuut betreft, getuigen zij van een opmerkelijke beheersing van het dichterlijk metier.” Daarnaast ontving Hanneke de Zeeuwse boekenprijs accolade 2013 voor het beste debuut. 'Papieren veulens' werd, bovendien, genomineerd voor de C. Buddingh prijs 2014 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut. De jury oordeelde: 'Papieren veulens is een rijk debuut dat een overtuigend geheel vormt. Van Eijkens poëzie kenmerkt zich door de heldere taal en de zuiverheid in syntaxis, waarmee zij knap volle beelden weet te construeren.'

'Papieren veulens' is, volgens de recensies, een 'schitterend opgebouwde bundel', waarin 'elk gedicht laat zien hoe graag Van Eijken bezig is met taal'. De bundel bevat 'vederlichte, bijna dansante regels vol pregnante beelden' en 'zo veel parels van gedichten'. Zowel de Opzij als de Vogue tipten Hanneke als één van de veelbelovende, jonge schrijvers van dit moment. Volgens het Parool is haar bundel één van de beste boeken van 2013.

Hanneke is universitair docent en onderzoeker bij de leerstoel Europees recht. In 2014 promoveerde ze op haar proefschrift “EU citizenship and the constitutionalisation of the European Union”, waarin ze de rol van het Europees burgerschap in het proces van constitutionalisering van de Europese Unie analyseert. In haar positie als postdoc onderzoeker blijft Hanneke onderzoek doen op het terrein van Europees burgerschap, in het multidisciplinaire onderzoeksproject bEUcitizen. Hanneke was daarnaast jarenlang projectcoördinator en programmeur bij de literaire organisatie Het Poëziecircus in Utrecht betrokken.